More than eyecandy

“I never read. I just look at pictures.”  Andy Warhol

“Iedere foto vertelt een verhaal, welk verhaal dat is, mag de kijker bepalen. Natuurlijk heb ik een idee, vaak zit er een heel concept achter een foto. Maar ik ben nog veel nieuwsgieriger naar jouw uitleg bij mijn foto.” We spreken fotograaf Roland Zweers, geboren en getogen in Breda, over zijn werk. In de hal van zijn studio hangen een aantal van zijn portretten. Het zijn stuk voor stuk beelden waar je zelf even blijft ‘hangen’. Roland heeft bijna alle foto’s nabewerkt, waardoor er soms surrealistische situaties ontstaan, of dat lijkt zo. Je wordt getriggerd om nog eens te kijken. De fotografie is maar een onderdeel van het totaal.

Storytelling

Als kleine jongen werd ik getriggerd door de Agfa Clack van mijn vader, die hij eigenlijk weg wilde gooien. Mijn eerste foto’s heb ik in de donkere kamer ontwikkeld. Tegenwoordig zit een groot deel van mijn werk in de nawerking. De uitdaging zit voor mij in het resultaat wat ik daar mee kan bereiken. De techniek is essentieel, het moet allemaal kloppen. Het achterliggende idee en het stukje storytelling zijn voor mij even belangrijk. Dat is bij mijn autonome werk zo, maar ook bij portretten in opdracht.

Samen

“Ik wil de geportretteerde verrassen, blij maken. Bij de eerste kennismaking hoor ik graag wat voor een portret er gewenst is. Ik vind het leuk om samen na te denken over de meest ideale foto. Het is mooi als de foto iets vertelt over wie je bent, je passie of hobby laat zien. Dat kan op een subtiele of misschien wel uitvergrote manier. En dan geef ik daar een eigen twist aan, door de houding, de belichting of de nabewerking. Juist die vervreemdende elementen maken het portret uniek. Een portret zoals je jezelf nog nooit gezien hebt.”

Easteregg

Werk van Roland nodigt uit om wat langer te bekijken. En in sommige foto’s kun je als je goed kijkt een ‘easteregg’ ontdekken. Een symbool of voorwerp dat verwijst naar het model, haar of zijn werk of een andere situatie. Roland beaamt lachend dat hij daar enorm veel lol aan beleeft. Wanneer je meer van iemand weet, begrijp je de symboliek. Het zijn bijna kleine geheimpjes. “Om tot die verdieping te komen, werk ik nauw samen met de geportretteerde. Samen bedenken we het idee. Ik ga altijd voor het optimale resultaat. En als het dan iets langer duurt dan de afgesproken tijd, dan ga ik door. Het uiteindelijke werk is hetgeen wat telt voor mij. En ja, ik ga niet altijd voor de meest makkelijke weg. Maar wel voor het beste resultaat!”

Roland Zweers Fotografie

Tel. 06-46 408 422

info@rolandzweers.nl

www.rolandzweers.nl

www.facebook.com/roland.zweers