Breda ‘kleurt’ Spaans

De beroemde Spaanse danskunst kent een lange traditie en is vandaag de dag nog steeds bijzonder populair in Spanje en daarbuiten. De Spaanse dans staat bekend om zijn emotionele intensiteit, fiere houding, expressief gebruik van de armen en het stampen van de voeten. Tijdens de jaren zijn er verschillende vormen van de dans ontwikkeld. Deze danssensatie moet je voelen, beleven en ervaren. Uiteraard is er genoeg literatuur te vinden over de oorsprong van Spaanse dans c.q. flamenco, maar alles draait om HET beleven zowel passief als actief.

‘Alles draait om het beleven.’

Fanatiek

Op een warme en zwoele avond in juni komen de danseressen van Spaanse Dansschool Amapola naar hun repetitielocatie in Breda om Spaanse dansles te volgen. Naast de altijd gezellige en gemoedelijke Brabantse sfeer is iedereen bloedserieus en fanatiek om de soms ingewikkelde danspasjes onder de knie te krijgen. De lerares, Alice Zweers, is van nature een perfectionist en weet als geen ander het geduld op te brengen om ieder naar een hoger niveau te tillen.

Inspiratie

De passie van Alice voor Spaanse dans en flamenco gaat terug naar haar jeugd. Als dochter van een flamencogitarist raakte ze al op jonge leeftijd vertrouwd met de klanken van de flamenco. Geïnspireerd door haar vader, besloot ze op haar veertiende, om zelf de Spaanse danskunst te leren beoefenen.

Internationaal

Ze had de eer om in de beroemde Basilio Muñoz haar eerste leermeester te leren kennen. Door hem heeft ze de kans gekregen om bij het ballet van Rafael Aquilar te gaan dansen. In Nederland heeft ze geruime tijd gedanst bij professionele dansgroepen en vervolgde in Madrid haar opleiding bij diverse dansstudio’s in het flamencocentrum Amor de Dios. Van daaruit is ze afgereisd naar Barcelona en heeft ze meerder jaren bij het ballet van Luis de Luis gedanst. Met Luis de Luis maakte ze een wereldtournee langs onder meer Portugal, Italië en Japan.

Dansschool in Breda

Na deze internationale carrière keert Alice terug naar haar roots in Nederland en besluit ze in 1990 haar danskunsten door te geven aan anderen, zo ontstond Spaanse Dansschool Amapola. Een aantal leerlingen van Alice danst al vanaf jonge leeftijd bij de dansschool. Ook zij hebben meegedaan aan diverse optredens, zoals bijvoorbeeld de Kulturele Amateur Manifestatie’s (KAM) in het Chassé Theater in Breda, de groots opgezette relatie dag van Zevij, het Spanjaardsgatconcert en Zuiderwaterlinie Festival in Breda. Zeker niet te vergeten de talrijke professionele leerlingen uitvoeringen in de F.E.B.O, het Chassé theater, PARA, podium Bloos en in de Boulevard.

Las Amapolas!

Terug naar de zwoele avond in juni 2017; Alice laat weten dat de dansschool wederom gevraagd is om met haar danseressen een voorstelling te verzorgen. Een spontane reactie van deze danseressen is om dit zelfstandig op te pakken. Gezamenlijk worden de dans, de muziek en de kostuums besproken. Deze avond is het officiële begin van dansgroep Las Amapolas (wat klaprozen betekent).

 

Flamenco on tour

Breda heeft naast Spaanse dansschool Amapola er nu ook een Spaanse dansgroep bij! De danseressen van Las Amapolas hebben de nodige ervaring opgedaan en zijn te boeken voor op festivals, bedrijfsfeesten en evenementen met een Spaans tintje. Toeschouwers wanen zich tijdens hun spectaculaire optredens even in Spanje. De stralende en goedlachse danseressen geven met hun diverse achtergrond een wervelende, eigentijdse draai aan de Spaanse danskunst. Altijd tot in de puntjes verzorgd en tijdens hun optredens gekleed in prachtige, kleurrijke kostuums. Met een trotse meewerkende en meedenkende Alice op de achtergrond. Het uitgebreide repertoire van Las Amapolas bestaat uit authentieke klassieke Spaanse dansen tot moderne flamenco. Beleef deze passie met Las Amapolas.

 

Las Amapolas

Tel. 06 – 48 976 980

www. dansschoolamapola.nl